Sarjaton van Iittala

21-09-2016

Sarjaton Varpu

Het Finse bos onder een vergrootglas. Dit najaar (2015) wordt de Sarjaton collectie van Iittala opgevrolijkt met een nieuw patroon: een miniatuurbos, getekend door de Zweedse illustrator Lotta Olsson. Het nieuwe patroon Varpu volgt het thema van moderne Finse tradities, dat in de hele collectie Sarjaton terug te vinden is. En waarin de fijne details uit de Arctische natuur in een nieuw jasje worden gestoken.

Sarjaton Varpu is een frisse aanvulling die extra variatie biedt aan het concept van een voelbaar, organisch veranderende collectie van patronenen en onderdelen. Varpu bestaat ui verschillende servies onderdelen.

Sarjaton van Iittala

Vanaf september 2012 is de serie Sarjaton toegevoegd aan de Iittala collectie. Sarjaton is ontstaan door een inspirerende samenwerking tussen verschillende designers, waarmee een totaalconcept is ontwikkeld. Zowel qua servies en glazen, maar ook wat betreft mooie toevoegingen als servetten en textiel.

Complete collectie

Iittala Sarjaton is een complete, maar uitgebalanceerde collectie van 26 afzonderlijke items, waaronder de serviesstukken die je dagelijks het meest gebruikt. Zorgvuldige aandacht voor de gebruikte materialen, dat kenmerkt Sarjaton.  Glas, keramiek, essenhout en textiel maken de collectie Sarjaton van Iittala een uitnodigende en veelzijdige collectie.

Aardse tinten

Een ander kenmerk van de collectie Sarjaton zijn de aardse tinten.  De serviesdelen zijn verkrijgbaar in de kleuren: parelgrijs, wit, modder, rode klei en oudroze. Maar extra bijzonder is dat een aantal serviesdelen zowel glanzend alswel halfmat zijn.

Geinspireerd op het Finse leven

De collectie Sarjaton is ontworpen door een team van designers en is geinspireerd op het Finse leven. Dit komt terug in de gebruikte motieven. De collectie weerspiegelt erfgoed dat ver teruggaat in de tijd: het hart van de Finse volkstraditie, de wortels van Fins design. De geschiedenis van Finland, de sobere leefomstandigheden en volkstradities zijn duidelijk aanwezig.
Het ‘Metsä’ patroon (Fins voor bos) is een huldiging aan het bos. Bos bedekt ruim de helft van Finland en Finnen hebben veel respect voor de natuur waarin ze veel tijd doorbrengen. Traditioneel, kleurig borduur-werk was de inspiratie voor het ‘Tikki’ decor (Fins voor steek). De kunst van vlechtwerk, ofwel haar van een klein meisje of manden en kleden, vormde de basis voor het ‘Letti’ patroon (Fins voor vlecht). De aard en kleuren van oud textiel waren ook de inspiratie voor de aardse tinten van het kleurenpalet.
Sarjaton is de belichaming van Finse volkstraditie in de tijd van nu. De serie is gevormd door traditie, maar gemaakt voor nu. Sarjaton biedt de mogelijkheid om traditie voor de toekomst te creëren.