Tanssia van Iittala

19-09-2016

Een nieuw jaar, een nieuw patroon.

Tanssi (Fins voor dans) nodigt je uit om verder te kijken dan je verbeelding. De collectie, bestaande uit servies en textiel, met illustraties van de in Londen wonende Finse kunstenaar Klaus Haapaniemi brengt een vleugje magie aan het alledaagse leven.

Kleurrijke bewoners

Tot de kleurrijke bewoners van het mystieke bos die op het servies terugkomen, behoren een hert dat het bos betovert met de klanken van haar fluit, een das die indruk probeert te maken met zijn bontjas en zijden schoenen, en vrouwtje en mannetje vos die dansen in de schaduw van de bomen. Met een knipoog naar Art Deco is Tanssi ook een eerbetoon aan de tijd dat de opera het levenslicht zag.

Sommige verhalen zijn het waard om keer na keer te vertellen Visueel gezien volgt Tanssi de herkenbare stijl van Klaus Haapaniemi. Tanssi geeft het gedecoreerde serviesgoed van Iittala ook een nieuwe dimensie met een nieuw kleurenpalet. Tanssi delen zijn zo ontworpen dat ze mooi staan bij de basisdelen als Teema servies en Kartio glazen.

 

 

 

 

Het idee voor de opera Het sluwe vosje werd geboren toen de Tsjechische componist Leoš Janáček in de krant een stripverhaal over een vosje las. Hij wilde er al meteen een opera over schrijven, maar ondervond veel tegenwerking.

Uiteindelijk ging de opera in november 1924 in première. De opera was niet meteen een succes, maar beetje bij beetje won het verhaal aan populariteit. Tegenwoordig wordt de opera wereldwijd geregeld in diverse vormen opgevoerd, van kinderverhaal tot tragedie.

In het verhaal komt de mensenwereld samen met de wereld van de dieren in het bos. De hoofdfiguur is een jong vosje dat door een boswachter wordt gevangen en mee naar huis wordt genomen. Het vosje groeit als huisdier bij de mensen op, samen met andere tamme dieren zoals kippen en een haan. Maar echt thuis voelt het vosje zich nooit, en uiteindelijk ontsnapt ze. Ze gaat terug naar het bos waar ze een knappe rekel ontmoet. Ze worden verliefd,trouwen en krijgen welpjes. Tegelijkertijd zien we ook de mensen met hun eigen relaties en problemen.

In de laatste akte van de opera probeert de boswachter het vosje terug te vinden, maar zij wordt door een stroper gedood terwijl ze haar jongen probeert te beschermen. De boswachter denkt dat hij nu een veel beter mens zou zijn en het vosje veel beter zou hebben behandeld. Bovendien heeft hij de cyclus van het leven, van geboorte tot dood, leren begrijpen en accepteren.

Bekijk hier de volledige collectie van Iittala Tanssi.